4 Mart 2021 Perşembe

İç Hastalıklarında 10 Yeni Bilgi

 

İç Hastalıklarında 10 Yeni Bilgi    

  

                                                                                                                Prof. Dr. Burçak Kayhan   


  1. Reflu sonrasında gelişebilen yemek  borusundaki Barrett  değişikliği üzerinde kontrolsüz kanser  gelişebilirken ; günümüzde geliştirilen  bilgisayar  yardımlı  görüntüleme  teknikleriyle  yeni  başlayan  kanser  hücreleri  tesbit  edilebilmektedir. Böylece  hasta  büyük  ameliyatlardan  ve  organ  kayıplarından  kurtarılmaktadır.   
  2. Makattan akıntı olması ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Makat cildinden akıntının en sık sebebi fistüldür. Fistül basit bir proktolojik tedaviyle tedavi edilebilmektedir. Fakat bu fistül eğer bağırsağın ince bağırsak  kısmında olan ciddi bir hastalığın habercisiyse, buraya herhangi bir cerrahi veya proktolojik girişim  yapılmamalıdır. Yapılırsa akıntı daha şiddetlenebilir. Altta yatan Crohn hastalığı varsa önce crohn, medikal  olarak tedavi edilmelidir.
  3. Kalp  hastalıkları ve felç’i önlemek için kullanılan tıbben antitrombotik ajan olarak bilinen kan sulandırıcılar  bir  grup halinde alındıklarında, tek başlarına kullanımlarına göre daha fazla mide kanaması yaptıkları tespit  edilmiştir.  
           
  4. Çocukluk çağında  inek  sütü  allerjik  yemek  borusu  hastalıklarını  arttıran nedenler  arasında  gösterilmiştir
  5. Sezeryanla doğmamış normal doğmuş çocuklarda daha fazla karın ağrısı olduğu saptanmıştır. Bunun  muhtemel nedeni, bu grup çocuklarda immün sistemin hızlı gelişmesidir.
  6. Mide koruyucu kullananlarda birçok antibiyotiğe dirençli canlıların daha kolay midede kolonize olduğu  gösterilmiştir.
  7. Sistemik uzun süreli kortizon tedavisi alanlarda, bir diabet ilacı olan metforminin faydaları gösterilmiştir. İltihabi sebeplerle steroid alanlarda, bunların diabeti olmaması şartıyla bir diabet ilacı olan metformin  verilirse, kortizona bağlı ciltaltı yağ dokusu birikimi belirgin olarak azalacaktır.
  8. İnkubasyon  süresi bir hastalığın  yayılmasında kritik bir süredir. Bu süreye göre karantina süresi belirlenir. Fakat, birde hastalığın vücuda girdikten sonra hiç hastalık yapmadığı gizli bir dönem olan latent period  vardır. Bu inkubasyon döneminden bağımsızdır. Bu sebeple karantina sürelerinde bu süre göz ardı  edilmemesi gerekir. Corona virüs olan Covid-19 da inkubasyon periyodu 14  gündür  ama latent süre tam  olarak  bilinememektedir.
  9. Günde bir  kez cilt altına yapılan iğneyle zayıflamak mümkün. Bu sayede % 10’ a yakın BMI ‘da azalma  olmaktadır.
  10. Hemoroid‘le(Basur)beslenme arasında doğru bir ilişki istatistiki olarak  gösterilmese de, yaşam  biçimiyle  hemoroid  arası  ilişki  gösterilmiştir. Çok  oturanlarda  ( sekreter vbg )  ve  çok  uzun  mesafe  yürüyenlerde  ( postacılarda  vbg ) daha  fazla  oranda  hemoroid  olduğu  gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder