9 Şubat 2021 Salı

Araknoid kist nedir, nasıl oluşur? Hangi şikayetlerle belirti verir? Hangi doktora başvurmak gerekir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Araknoid kist nedir, nasıl oluşur? Hangi şikayetlerle belirti verir? Hangi doktora başvurmak gerekir? Tedavi yöntemleri nelerdir?                                   

                                                                                       
                                                                                                                   Prof. Dr. Semih Keskil



Araknoid kist; beynin etrafını saran zarlardan biri olan ‘araknoid’ adlı zarın anne karnında anormal gelişmesiyle ortaya çıkan doğumsal bir anomalidir. Araknoid kist içerisinde;  normalde sadece beynin su odacıklarının içerisinde ve etrafında bulunan beyin-omurilik sıvısı bulunur.

    Araknoid kistlerin bir kısmı ara ara olan baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtilerle sessizce seyrederken, bir kısmıysa ciddi bir takım belirtilerle kendini gösterir. Bunlar arasında; bebeklerin baş çevresinin normalin üzerinde bir hızla büyümesi, gelişme geriliği, ergenlik belirtilerinin erken yaşta ortaya çıkması, görme bozuklukları, nöbet geçirme sayılabilir. Araknoid kist tedavisi beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

    Yukarıda bahsi geçen şikayetlerle başvuran hasta; detaylı bir fizik muayeneden geçirildikten sonra Beyin MR’ı veya Beyin tomografisi çekilerek araknoid kist varlığı araştırılır. Nasıl ki en iyi beyin tümörü ameliyatı, en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı ya da en iyi Alzheimer ameliyatı için en iyi beyin cerrahını araştırıyorsak, araknoid kist tedavisi için de bu konuda tecrübeli bir beyin cerrahına başvurulmalıdır.

    Tedavisinde; kistin beyin içerisindeki yeri veya büyüklüğünden çok kistin hastada yaratmış olduğu sorunlar değerlendirilerek izlenecek yola karar verilir.

    Çok ciddi şikayetleri olmayan hastalar, başvurulan beyin cerrahi uzmanının belirleyeceği zaman aralıklarıyla takibe alınır. Gerekli hallerde hastanın şikayetlerine yönelik ilaç tedavisi başlanabilir.

    Hastanın şikayetlerinin giderek şiddetlenmesi, kistin beyin içerisinde baskı yaratması, hastada sürekli uyku hali oluşması, görme bozuklukları meydana gelmesi, hastanın nöbet geçirmesi  gibi durumlarda hastanın durumu ve yapılacak olan tetkikleri sonrasında gerekli ise hastada cerrahiye karar verilir.

    Araknoid kist ameliyatında; kistin olduğu bölgeden bozuk para genişliğinde açılacak olan bir delikten endoskopik (kamera aracılığıyla) girilir, beynin ‘ventrikül’ adı verilen su odacığı ile kist arasında bir pencere açılarak kist içerisindeki sıvının sürekli olarak buraya boşalması sağlanır. İkinci bir yöntem olarak; kist ile karın zarı boşluğu arasında cilt altından geçecek şekilde yerleştirilecek olan ve dışarıdan görülmeyen bir tüp sistemiyle kistin içerisindeki sıvının karın boşluğuna dökülmesi sağlanır, bu operasyonun süresi yaklaşık 30 dakikadır.

    Araknoid kist cerrahisi, tecrübe ve uzmanlık gerektiren bir cerrahi olup Ankara beyin cerrahi camiasında; en iyi ameliyathane şartları ve en iyi yoğun bakım şartlarına sahip merkezlerde bu operasyonu titizlikle gerçekleştirebilen en iyi beyin cerrahlarını bulmak mümkündür.

    Araknoid kist, sanılandan sık görülen, yıllarca belirti vermeden seyredebilen, büyümesi halinde yaratabileceği problemler sebebiyle de kişinin hayatında kalıcı hasarlar oluşturabilecek bir hastalıktır. Yukarıda bahsi geçen şikayetler sizde veya sevdiklerinizde mevcutsa es geçmeyin, ciddiye alın. Bir beyin cerrahına görünmek için vakit kaybetmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder