5 Şubat 2021 Cuma

Trigeminal nevralji nedir? Ne gibi şikayetlere sebep olur? Ameliyatı nasıl yapılır? Hangi doktora gitmek gerekir?

 

Trigeminal nevralji nedir? Ne gibi şikayetlere sebep olur? Ameliyatı nasıl yapılır? Hangi doktora gitmek gerekir? 


                                                                                     Prof. Dr. Semih Keskil 


        Trigeminal nevralji yüzün duyu hissini taşıyan 3 daldan oluşan trigeminal sinir (nervus trigeminalis) adı verilen sinirin bir damar tarafından sıkışmasına bağlı oluşan ve dayanılmaz ağrıya sebep olan bir hastalıktır. Özellikle yanaktan alına ve kulak bölgesine yayılan şiddetli ağrıya neden olur. Şimşek çakar gibi başlayan ağrı trigeminal sinirin bazen 1 dalını tutarken bazen 3 dalı birden etkilenir. Birkaç saniye sürüp geçen vasıftan hafif rüzgarda bile saatlerce süren ağrıya neden olabilir. Trigeminal nevralji tedavisi beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

        Trigeminal nevralji ameliyatı her merkezde yapılmayan, deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında sonuçları oldukça yüz güldürücü olan bir ameliyattır. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi, en iyi fıtığı ameliyatı, en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı veya en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak trigeminal nevraljide de bu ameliyatı iyi yapan cerrahları araştırmalıyız.

   Öncelikle hasta tam bir fizik muayeneden geçirilmeli sonrasında beyin bilgisayarlı tomografisi, beyin MR’ı, MR anjiografi, MR venografi gibi görüntüleme tetkikleri yapılmalıdır. Bu tetkiklerin sonuçlarını en iyi beyin cerrahı değerlendirerek ameliyata gerek olup olmadığına karar verecektir. Ameliyat kararı verilen hastalara ameliyat öncesi detaylı kalp ve damar fonksiyon testleri yapılmalıdır. Bunun sebebi ise trigeminal sinire temas eden damarı disseke ederken ani bradikardi (kalp atımının yavaşlaması) riskini ortadan kaldırmaktır.

   Trigeminal nevraljide ilk tedavi seçeneği ilaç tedavisidir. Hastanın stresten uzak durması, verilen ilaçları düzenli kullanması, soğukla temas etmemesi istenir. Tabi bu öyle bir durumdur ki gülerken veya diş fırçalarken bile aniden ağrı başlayabilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda tedavi seçeneği ameliyattır. Kulak arkasındaki kafatası bölgesine bozuk para boyutunda delik açılarak mikroskop altında sinire basan damar ayrılır ve damar-sinir arasına teması önleyici materyal yerleştirilir. Bazı cerrahlar damar-sinir temasını balon yöntemiyle açmaktadır.

    Ankara beyin cerrahi camiasında trigeminal nevralji ameliyatı yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara ilinde en iyi yoğun bakım ve en iyi ameliyathane koşullarına sahip olarak çalışmaktadır.

   Sizde de trigeminal nevralji mevcutsa adresiniz deneyimli ve doğru bir beyin cerrahı olmalı…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder