14 Ekim 2020 Çarşamba

Pnömosefali nedir? Neye bağlı gelişir? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?


Pnömosefali nedir? Neye bağlı gelişir? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

   Kafatası iç tarafında olan bölgede (beyin zarı üzeri, beyin zarı altı, beyin dokusu) olan hava odaklarına pnömosefali denir. İlk kez 1880’ li yılların sonunda tanımlanmıştır. En sık nedeni kafaya alınan darbeler ve geçirilen travmalardır. Bunun dışında geçirilmiş ameliyatlar, lomber ponksiyon (LP), hava üreten bakterilere bağlı olan beyin apseleri, kafatası kemik kırıkları, kafatasında oluşan tümöral lezyonlar pnömosefali nedeni olabilir.

  Çoğunlukla baş ağrısına neden olur. Ayrıca nöbet, bilinç bozukluğu, menenjit, ensefalit gibi enfeksiyonlara da sebep olabilir. Bunun için tedavisi ve takibi yakından yapılması gereken bir hadisedir. Sizde de bu gibi şikayetler varsa yapmanız gereken bir beyin cerrahına başvurmaktır.


  Tedavi süreçlerine bakıldığında en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Pnömosefali tedavisi ve son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

  Doktorunuz öncelikle tam bir fizik muayene yapacak ve sonrasında tetkikler isteyecektir. Bu tetkikler arasında özellikle bilgisayarlı beyin tomografisi önemli bir yer alır. Diğer yandan MR, EEG, beyin anjiografisi de çekilebilir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı doktoru yorumlayarak tedaviniz hakkında karar verecektir

  Tedavisi çoğunlukla hastanın bilinç bozukluğu düzeyine bağlı yoğun bakım veya yataklı serviste takip altına alınmalı, menenjit ve ensefalit gibi enfeksiyonları önlemek için antibiyotikler başlanmalı, antiepileptik, burun maskeleriyle oksijen tedavileri ve sık beyin tomografisi çekilerek takip edilmelidir. Genellikle hastalar ameliyat gerekmeksizin bu sıkı takiple sağlıklarına kavuşabilmektedir. Fakat bazen durdurulamayan nöbet, kafa içi havanın hacim olarak çok büyük olup beyine bası etkisi yapması gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.

  Pnömosefali cerrahisi çoğu merkezde yapılmayan ve bu konuda deneyimli ellerde yapılması gereken bir ameliyattır. Ankara beyin cerrahi camiasında pnömosefali tedavisi yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara ilinde en iyi yoğun bakım ve en iyi ameliyathane koşullarına sahip olarak çalışmaktadır.

 Sizde de pnömosefali şikayetleri varsa adresiniz bu konuda deneyimli ve doğru bir beyin cerrahı olmalı…

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder