26 Ekim 2020 Pazartesi

İç Hastalıklardaki 10 Yenilik


  İç Hastalıklardaki 10 Yenilik  

  Prof. Dr. Burçak Kayhan 


1.Statinler, kolesterol ve hepatosteatoz tedavisinde çok etkin ilaçlardır. Yapılan son çalışmalar öldükten sonra organlarını bağışlayanlara, ölüm sonrası statin içirilirse ( özel bir hortum yardımıyla) kalplerinin daha sağlıklı olması sağlanarak kalp naklinin başarısının arttığı gösterilmiştir.

2.Neredeyse yetişkin her dört kişiden birinde makat bölgesindeki kaşıntı ve ağrıların nedeninin anal fissür hastalığı olduğu bilinmektedir. Bu hastalar 1960’lı yıllardan beri anestezi eşliğinde ameliyathanede operasyon yapılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren bu ameliyata alternatif yeni bir tedavi yöntemi gelişti: Botox tedavisi . Anal bölgeye yapılan bu tedaviyle kişi kısa sürede sağlığına kavuşmaktadır.

3.Yaşlılarda, karaciğer enzimlerine bakılarak Alzheimerin gelişimi ve ilerlemesi hakkında doktorlar fikir sahibi olabilmektedirler.

4.Zayıflamada yeni yöntem. Ameliyatla vücudunda kalıcı değişiklik olmasını istemeyenlere ve\veya ameliyatın riskli olduğu kişilerde uygulanabilecek endoskopik bir tedavi. Bu yöntemle karın cildinin dışına konan küçük bir tıbbi hortumla midedeki gıdaların 1/3’ü hastanın kontrolünde hazmedilmeden dışarı atılmaktadır. Bu tedaviyle kişi fazla yediğinde, o fazla yediğini tuvalete atabilmektedir. Böylece yeterli miktarda yemeği öğrenmektedir.

5.Bir kere felç atağı geçirenlerde tansiyon 130/80’ nin altında tutulursa ikinci atağı geçirme olasılıkları %22 oranında azalmaktadır. 

6.40 ile 75 yaş arası erişkinlerde metabolik sendrom takibinde düzenli olarak 3 ayda bir yapılması gereken test ve muayeneler;

·        Kan basıncı ölçümü

·        Bel çevresi ölçümü

·        Açlık trigliserid seviyesi

·        Açlık kan şekeri

·        LDL ve HDL kolesterol seviyeleri

              Bu 5 kompanentten 3’ünde artış yüksek metabolik riski göstermektedir. 

7.Bütün organizmalar dünyanın dönüşü ile meydana gelen ışık değişiminden metabolik olarak etkilenirler. Buna sirkadiyen saat denir. Karaciğerin de çeşitli fizyolojik fonksiyonlar ve hücresel işleyişi sirkadiyen saatin kontrolündedir. Sirkadiyen ritmin bozulması da obezite, non-alkolik yağlı karaciğer, steatohepatit ve alkol ilişkili karaciğer hastalığı ile ilişkili olduğu görülmektedir. Özellikle sürekli kıtalararası uçan personellerde (pilot, hostes vb.) belli bir süre sonra karaciğer de yağlanma oluşması şaşırtıcı olmayacaktır.

8.Tek başına mideye konulan balon tedavisinin obesite de faydaları çok tartışmalıdır. Zayıflamada balon tedavisinde en büyük sorun balonun endoskopik olarak çıkarıldıktan sonra hastanın 6 ay içinde tekrar kaybettiği kiloların bir kısmını geri almasıydı. Günümüzde ilerleyen ilaç teknolojisiyle bu sorunda neredeyse ortadan kaldırıldı. Balon takıldıktan üç ay sonra ilaç desteğiyle kilo kaybı kalıcı hale gelebimektedir. Çalışmalar devam etmektedir.

9.Obesite de herhangi bir obesiteye yönelik girişimsel tedavi olanlarla, olmayanlar kıyaslandığında, girişimsel tedavi olmayan obeslerin yaşam ömürlerinin daha kısa olduğu saptanmıştır. 

    10.Göğüs kanseri tedavisi görüp kurtulan kadınlardan normal vücut indeksine sahip olanlarda eğer iç organ yağlanması ve/veya adale arası yağ dokusu fazlaysa, kalp hastalıklarına meyil ve kalp hastalıklarından ölüm fazla  olmaktadır. Bu sebeple düzenli spor ve diet, göğüs kanserinden kurtulmuş bayanlarda önemli bir yaşam kuralı haline gelmektedir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder