18 Eylül 2020 Cuma

Pineal kist nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

Pineal kist nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

  
Pineal bez beynin arka bölgesinde yer alan hormon salgılayan bez yapısında bir organdır. Oldukça iyi kanlaması olan bir yapıdır. Bu bölgede oluşan kistlerde hormon salgılamadaki aksaklıklara bağlı şikayetler gelişmektedir. Kist çok büyüdüğü takdirde beyin omurilik sıvı dolaşımını bozarak hidrosefali adı verilen beyinde su toplanmasına neden olabilmektedir. Pineal bez özellikle seratonin ve melatonin adı verilen hormonları salgılamaktadır. Bu hormonlar uyku düzeni, çevreye adaptasyon, üreme zamanlaması gibi fonksiyonları yerine getirmektedir.

 Pineal kist olan hastalarda şiddetli baş ağrısı en sık görülen semptomdur. Bunun dışında uyku bozuklukları, cinsel isteksizlik, bulanık görme, çift görme, nöbet, adet düzensizlikleri, psikiyatrik bozukluklar görülebilir. Bu tip semptomlar sizde veya çocuğunuzda varsa yapmanız gereken bir beyin cerrahına başvurmaktır.

 Pineal kist cerrahisi oldukça az cerrah tarafından yapılmakta olan zor bir cerrahidir. Ehil ellerde yapıldığı takdirde sonuçları oldukça yüz güldürücü olmaktadır. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi yapan, en iyi fıtığı ameliyatı yapan, en iyi bel fıtığı ameliyatı yapan, en iyi beyin tümörü ameliyatı yapan veya en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak ameliyat kararı verilen pineal kistlerde de bu ameliyatı iyi yapan cerrahları araştırmalıyız.
Hastalar öncelikle detaylı bir fizik muayeneden geçirilmeli ve sonrasında beyin MR’ ı çekilmelidir. Beyin MR’ında kistin boyutu ölçülmeli hidrosefali olup olmadığı teyit edilmelidir. Bu ölçümler hakkında en iyi beyin cerrahı tedavi şemasına karar verecektir. Ayrıca hormonal kan testleri yapılıp bu kistin hormonal yapıyı ne kadar etkilediği gözlenmelidir.

 Pineal kist hastaları çoğunlukla takip edilmektedir. Belirli aralıklarda çekilen MR’ larda kist boyutunun artıp artmadığı, hidrosefaliye gidişin olup olmadığı izlenmelidir. Bu kontrollerde kan hormon düzeyleri de bakılmalıdır. İlaç tedavisiyle düzelmeyen hormon bozuklukları, giderek kötüleşen görme bozuklukları, nöbet, hidrosefli gelişmesi gibi durumlarda pineal kist ameliyat edilir.

Ankara beyin cerrahi kliniklerinde en iyi ameliyathane ve en iyi yoğun bakım hizmetleri verilmekte ve pineal kist ameliyatı konusunda birçok deneyimli isim bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline pineal kist ameliyatı konusunda eğitim almaya gelmektedir.
Sizde veya çocuğunuzda pineal kist semptomları varsa adresiniz bu konuda doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder