15 Eylül 2020 Salı

Beyin lenfoması nedir? Hangi nedene bağlı ortaya çıkar? Tedavisi nasıl yapılır?

Beyin lenfoması nedir? Hangi nedene bağlı ortaya çıkar? Tedavisi nasıl yapılır? 

  Primer santral sinir sistemi lenfomaları beyin ve omurilikte sınırlı diğer organ ve dokularda görülmeyen lenfoma olgularıdır. Daha çok bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görülse de nedeni hala araştırılmaktadır. Beyin tümörleri içinde %1’ den daha az görülmesine rağmen son 20 yılda görülme sıklığı artmıştır. Klinik olarak hızlı büyüme paterni gösterirler.

 Bu hastalarda beyinde oluşan kitleye bağlı olarak nöbet, bilinç bozuklukları, bazı uzuvlarda kuvvet kaybı, konuşma bozukluğu, görme ve duyma bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu semptomlar ortaya çıktığında vakit kaybetmeden bir beyin cerrahına başvurmalısınız
Tedavi süreçlerine bakıldığında en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik hastalıkları konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

 Hekiminiz detaylı bir fizik muayene sonrası beyin tomografisi, damar içi kontrast madde verilerek çekilen MR, spektro MR, EEG, kan parametresi gibi tetkikler isteyecektir. Bu tetkiklerin sonuçlarını en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tanı ve tedavi hakkında karar verecektir.

 Beyin lenfoması MR görüntüleri diğer beyin tümörleriyle karışabilmektedir. Kesin tanı yöntemi o bölgeden parça alınarak (biyopsi) patolojik incelemeye göndermektir. Son dönemde beyin lenfoması tedavisi hakkında iki görüş bulunmaktadır. Biri biyopsi alıp tanı kesinleşince hastaya radyoterapi ve kemoterapi vermek, diğer görüş ise yapılan işlemde biyopsi almakla kalmayıp kitlesel lezyonun tamamını çıkarmak şeklindedir.

 Ankara beyin cerrahi kliniklerinde beyin lenfoması tedavisi yapılmaktadır. En iyi yoğun bakım koşullarını sağlayarak hastaların ameliyat, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavileri tam teşekküllü hastanelerde yapılmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline beyin lenfoması hastalarını yönlendirmektedir.

 Sizde de beyin lenfoması şüphesi varsa adresiniz bu konuda deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder