23 Eylül 2020 Çarşamba

Atlas kırığı nedir? Nasıl meydana gelir? Tedavi şekilleri nelerdir? Hangi doktora başvurmak gerekir?

Atlas kırığı nedir? Nasıl meydana gelir? Tedavi şekilleri nelerdir? Hangi doktora başvurmak gerekir?


 Atlas kemiği birinci boyun omurudur. Yüzük şeklinde bir yapısı olup oldukça ince bir kemiktir. Kafatası ve omurganın geçiş noktasında bulunur. Çok hareketli bir omur olmadığından kırıkları da nadir görülür. Tüm omurga kırıklarının %1’ i, tüm boyun kırıklarının ise %2-10’ unu oluşturur. Bulunduğu anatomik bölge nedeniyle hem omurilik hem de beyin komşuluğu olmasından dolayı hayati önem arz eden kırıklardır. Sıklıkla yüksekten düşme, trafik kazası, boyuna alınan darbeler veya öne arkaya savrulma gibi travmalara bağlı gelişir. Bu kırıklarda sadece boyun ağrısı olabileceği gibi, boyundan aşağı felç, vücut bir yarısında felç veya kuvvetsizlik, spinal şok, omurilik çevresine kanama, ani solunum durması gibi semptomlar gelişebilir. Atlas kırıklarının tedavisini beyin cerrahları yapmaktadır.

                                               

 Bu tip kırıkların tedavisi ehil ellerde yapıldığı takdirde sonuçları oldukça yüz güldürücü olmaktadır. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi, en iyi fıtığı ameliyatı, en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı veya en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak odontoid kırıklarında da bu ameliyatı iyi yapan cerrahları araştırmalıyız. Hatta önden tek taraflı atlas vidalama ameliyatı dünyada Kore’ den sonra ikinci olarak 2013 yılında ülkemizde Prof. Dr. Semih Keskil tarafından yapılmıştır.

 Doktorunuz öncelikle tam bir fizik muayene yapacak ve batı tetkikler isteyecektir. Bunlar boyun-beyin bileşke tomografisi, yine bu bölgenin MR görüntülemesi, direkt röntgen grafileri, nörolojik kayıp durumuna göre EMG, SEPP, MEPP gibi sinir ileti testleridir. Bu tetkiklerin sonuçlarını en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedavinize karar verecektir.

 Eğer hastanın kırığı stabil (sabit) kırık ise halo adı verilen boynu sabitlemeye yarayan ortez kullanılır. Fakat kırık instabil (hareketli) kırık ise veya omurilik basısı mevcutsa tedavi şekli ameliyattır. Boyun ön bölgesinden ya da boyun arkasından girilerek kırık titanyum vida ile sabitlenir. Bazı kırıklarda hem önden hem arkadan vida göndermek bile gerekebilir. Eğer hastalarda nörolojik bulgular varsa yoğun bakıma alınarak takip edilir. Atlas kırığı ameliyatı riskli ve deneyim gerektiren ameliyattır.

 Ankara beyin cerrahi camiasında atlas kırığı tedavisi yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline atlas kırığı olan hastalarını sevk etmektedir.  





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder