6 Ağustos 2020 Perşembe

Kafatası kemik tümörü osteom nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Tedavisi nasıl yapılır?

Kafatası kemik tümörü osteom nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur* Tedavisi nasıl yapılır?

  Osteomlar yavaş büyüyen ve çoğunlukla iyi huylu kemik tümörleridir. Kafatasını tutabildiği gibi, yüz kemikleri, köprücük kemiği, kalça kemiği gibi yerlerde de görülebilir. Ayrıca nadirende olsa göz, dil, kafa derisi gibi yumuşak dokularda da görülebilmektedir. Nedeni hala bilinmemekle beraber bir gelişimsel bozukluk olduğu düşünülmektedir.

  Çok yavaş büyüdüğünden tanısı geç dönemde konulabilmektedir. Çoğunlukla herhangi bir şikayete neden olmaz. Fakat baş ağrısı ve dışarı doğru çıkıntı yaparak kozmetik problemler yaratmaktadır. Sizin de kafa derinizde sert şişlik varsa veya kafanızın hep bir bölgesinde ağrı çekiyorsanız bir beyin cerrahına başvurmalısınız.



  Bu tip tümörler ehil ellerde yapıldığı takdirde sonuçları oldukça yüz güldürücü olmaktadır. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi yapan, en iyi fıtığı ameliyatı yapan, en iyi bel fıtığı ameliyatı yapan, en iyi beyin tümörü ameliyatı yapan veya en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak kafatası tümörlerinde de bu ameliyatı iyi yapan cerrahları araştırmalıyız.

  Öncelikle doktorunuz sizi detaylı bir fizik muayeneden geçirecek ve kafatası röntgen grafisi, tomografi ve MR gibi görüntüleme tetkikleri isteyecektir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedaviniz hakkında sizi bilgilendirecektir. Genellikle takip edilen bir kitlesel lezyondur. 3 ay, 6 ay veya 1 yıllık periyotlarla takip edilebilir. Fakat ilaçla geçirilemeyen baş ağrısı veya kişide gözle farkedilecek kadar deformasyon yarattığı hallerde ameliyat edilir.

  Ameliyatında kafa derisi kaldırılarak kafatası ortaya konur. Kitlesel lezyon bulunarak kafatası kemiğinden ayrılmaya çalışılır, ayrılmazsa kafatası ile birlikte alınabilir. Yerine yapay kafatası takmak gerekebilir. Ameliyat sonrası takip en iyi yoğun bakım ünitesinde yapılabilir. Genellikle bir gece yoğun bakım takibinden sonra ertesi gün servise alınmakta ve birkaç gün sonra hastalar taburcu edilebilmektedir.
 
  Ankara beyin cerrahi camiasında kafatası tümörleri konusunda uzun yıllar çalışmış ve sayısız ameliyat yapmış hekimler bulunmaktadır. Çevre illerde çalışan birçok beyin cerrahı Ankara iline hastalarını yönlendirmektedir.

  Sizde de kafatası tümörü şüphesi varsa adresiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder