5 Ağustos 2020 Çarşamba

Dar kanal hastalığı nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Ameliyatı nasıl yapılır?


Dar kanal hastalığı nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Ameliyatı nasıl yapılır? 

     Omurga kemikleri içinde beyinden kuyruk sokumuna kadar uzanan omurilik kanalı adı verilen boşluk yapı bulunmaktadır. Bu kanal içinden omurilik geçer. Zamanla gerek taşma tipi fıtıklara veya kemikteki kireçlemeye bağlı bu kanalda daralma meydana gelir. Bazı hastalarda ailesel de olabilir. Bu hastalar hekime “babamda da vardı”, “annemde de vardı” diye gelirler. Yürüme mesafesinin kısalması dar kanalın başlıca bulgusudur. Bunun yanında bel ağrısı, bacaklarda uyuşma, hissizlik, kramplar, yanma veya donma hissi, idrar kaçırmaları, büyük abdest kaçırmaları gibi şikayetler görülebilir. Kişi yürüme mesafesinin kısalmasını yol yürüdükçe arka baldırda ağrı, kasılma hissi olarak tarifler. Bu tip şikayetleriniz varsa bir beyin cerrahına başvurunuz.

     Tedavi süreçlerine bakıldığında en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır. 

Doktorunuz önce şikayetleriniz dinleyecek daha sonra detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Omurga filmleri, tomografi, MR gibi görüntüleme tetkikleri ve romatizmal kan tetkikleriyle EMG, SEPP, MEPP gibi sinir ileti testleri isteyecektir. Bu tahlillerin sonucunu en iyi beyin cerrahı doktoru yorumlayarak tedaviniz hakkında karar verecektir.

Ameliyat düşünülen hastalarda hangi girişimin yapılacağı dar kanala belde kayma ve kırık eşlik etmesi veya omurgada instabilite dediğimiz patolojik hareketlenme olup olmamasına göre karar verilir. Kırık, kayma, instabilite eşlik ediyorsa hastaya titanyum vida koymak gerekebilir. Ameliyat sonrası hastalar korse ile yürütülerek birkaç gün içinde taburcu edilmektedir

Ankara beyin cerrahi camiasında dar kanal tedavisi yapan birçok hekim bulunmaktadır. Beyin cerrahi Ankara ilinde en iyi yoğun bakım ve en iyi ameliyathane koşullarına sahip olarak çalışmaktadır.

Sizde de omurilik kanal daralması şikayetleri varsa adresiniz bu konuda deneyimli ve doğru bir beyin cerrahı olmalı…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder