30 Temmuz 2020 Perşembe

DISH Sendromu nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Nasıl tedavi edilir?


DISH Sendromu nedir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Nasıl tedavi edilir? 
  
  Yaygın idiyopatik iskelet hiperostozu (DISH) sendromu özellikle 50’ li yaşlardan sonra ortaya çıkan, omurganın ön-yan taraflarında yaygın kireçleme veya yeni kemik oluşumu ile karakterize bir hastalıktır. Forestier Hastalığı olarak ta isimlendirilmektedir. Nedeni bilinmemekle birlikte romatizmal hastalıklar, yoğun iş temposu, hareketsiz yaşam gibi nedenlere bağlanmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla gözlenmektedir.

  DISH sendromu özellikle boyun bölgesini tutar ve omurganın ön bölgesinde oluşan kama tarzındaki yeni kemik yutma güçlüğüne neden olur. Boyun, sırt, bel ağrıları sık görülür. Hareket kısıtlılığına neden olur, kemiklerin kırılganlığını artırır. Hastalar genellikle boyun ağrısı ve yutma güçlüğü ile hastaneye başvurmaktadır. Sizde de bu şikayetler mevcutsa yapmanız gereken bir beyin cerrahına muayene olmaktır.

  Tedavi süreçleri incelendiğinde en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

  Öncelikle hastaların şikayetleri dinlenmeli ve hastalar tam bir fizik muayeneden geçirilmelidir. Sonrasında tüm omurga röntgen grafileri, hareketli grafiler, omurga tomografisi, tüm omurga MR’ ı çekilmelidir. Bunun yanı sıra kandaki romatizma ve ek hastalıklar açısından kan parametreleri istenmelidir. Tüm bu tetkikleri en iyi beyin cerrahı doktoru inceleyerek hastalığınızın gidişatı ve tedavi protokolü açısından sizi bilgilendirecektir.

  Sadece ağrı şikayeti olan DISH sendromu hastaları genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınarak hastalığın gidişatı durdurularak ağrılarını azaltıcı egzersiz programı ve uygun ortezler verilmektedir. Bu hastalara en iyi bel ağrısı tedavisi ve boyun ağrısı tedavisi uygulanarak yaşam kalitelerini artırmak hedeflenir. İleri derece hareket kısıtlılığı, kırık, yutma güçlüğü olan hastalarda tedavi seçeneği cerrahidir.

  DISH sendromu ameliyatı sadece bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple bu ameliyatı yapan cerrah sayısı kısıtlıdır. Ankara beyin cerrahi camiasında DISH sendromu konusunda uzman isimler bulunmaktadır.

    Sizde de yukarıda belirtilen şikayetler varsa adresiniz bu konuda doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder