28 Temmuz 2020 Salı

Diskit nedir? Semptomları nelerdir? Nasıl tanı konur? Tedavisi nasıl yapılır?


Diskit nedir? Semptomları nelerdir? Nasıl tanı konur? Tedavisi nasıl yapılır? 

  Omurga kemikleri arasında kemikleri birbirinden ayıran, hafif hareket sağlayan kıkırdak yapılar bulunur. Bu kıkırdak yapılara disk adı verilir. Diskit ise bu disklerin iltihabına verilen isimdir. Diskit çok sık görülmemekle birlikte daha çok osteomyelit adı verilen kemik enfeksiyonuyla birlikte gözlenir. Diskite bir bakteri veya virüs neden olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda, hayvancılıkla uğraşanlarda, kemoterapi alanlarda, sürekli ilaç kullananlarda veya alzheimer tedavisi gören düşkün kişilerde gözlenebilir. Bazen bel fıtığı ameliyatı veya boyun fıtığı ameliyatı sonrası da ortaya çıkabilir.

  Diskit gelişen bir hastada duruş bozuklukları, diskit gelişen bölge kaslarında sertleşmeler, hareket ettikçe artan ağrı, ateş yüksekliği, üşüme ve halsizlik gibi semptomlar meydana gelebilir. Diskit hastalarında en önemli bulgu hareket ettiklerinde bel veya sırt bölgesinde dayanılmaz batma tarzında ağrı olmasıdır. Böyle bir şikayetiniz varsa bir beyin cerrahına başvurunuz.

  Doktorunuz şikayetleriniz dinleyecek ve tam bir fizik muayene yapacaktır. Daha önce geçirmiş olduğunuz ameliyatların raporlarını inceleyecek (sadece bel ve boyun ameliyatları değil geçirdiğiniz tüm ameliyatlar; ister beyin ameliyatı, ister beyin tümörü ameliyatı veya başka bir organ ameliyatı da olsa ameliyat raporlarınızı eksiksiz biçimde doktorunuza sunmanız gerekmektedir), mesleğinizi soracaktır. Daha sonra ağrılı bölgeden MR, tomografi, omurga röntgen grafileri, kan enfeksiyon parametreleri, kan sayımı, idrar tetkiki, kemik tarama testleri gibi tetkikleri isteyecektir. Tüm bu tetkikleri en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tanı ile ilgili sizi bilgilendirecektir. Bu tetkiklerin yetersiz kaldığı durumlarda ameliyathane koşullarında diskten biyopsi alarak doku tanısı konmasını sağlayacaktır. Diskit yelpazesi geniş bir hastalıktır. Kimi zaman basit bir bel ağrısı tedavisi ile düzelirken, kimi zaman yoğun bakım yatağı gerektiren kompleks bir enfeksiyondur.

  Diskit tedavisi öncelikle antibiyotik ilaçlar, hareket kısıtlaması, korse ve ortezler kullanarak belin stabil durmasını sağlamak ile başlar. İlerleyen dönemde eğer bu tedavilere rağmen hastanın şikayetlerinde değişiklik olmazsa ameliyat seçeneği kullanılır.

  Ankara beyin cerrahi çalışma alanı incelendiğinde bu tip diskit hastalarının tanı ve tedavilerini eksiksizce yapan geniş kapsamlı merkezler ve tecrübeli cerrahlar bulunmaktadır. Diskit tedavisi deneyimli kişilerce yapıldığı takdirde hastalarda tam düzelme gözlenen bir iltihabi durumdur.

  Sizde de diskit şüphesi varsa adresiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder