7 Ağustos 2020 Cuma

Sakrum kırığı nasıl meydana gelir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Tedavisi nasıl yapılır?

Sakrum kırığı nasıl meydana gelir? Ne gibi şikayetlere neden olur? Tedavisi nasıl yapılır?

  Bel omurgasının altında yer alan sakrum iki kalça kemiğinin ortasında bulunan üçgen yapıda bir omurga kemiğidir. Sakrum kırıkları genellikle hastaların kalçalarının üzerine düşmesi sonucu meydana gelmektedir. Trafik kazaları, iş kazaları, darp gibi nedenlere bağlı olarak ta gelişebilmektedir. Bazen düşme veya travma olmaksızın kemik erimesi veya kemik yapısını bozan hastalıklara sahip olanlarda kendiliğinden de kırılabilmektedir. En sık gözlenen semptom kalça bölgesinde ağrı olmasıdır. Ayrıca sakral bölgede şişlik, şekil bozukluğu, bacaklarda hissizlik, uyuşma, idrar ve büyük abdest yapamama veya tutamama gibi şikayetlere de neden olabilmektedir. Sakrum kırığı geliştiğinde bir beyin cerrahına başvurmalısınız.




  Tedavi süreçlerine bakıldığında en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı, en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır. Omurilik ve omurga tecrübesi olan beyin cerrahları sakrum kırığı tedavisi de yapmaktadır.

  Öncelikle bu kırığın nasıl geliştiği anlaşılmalı ve hasta detaylı bir fizik muayeneden geçirilmelidir. Sinir hasarı olup olmadığını anlamak için tüm refleks muayeneleri yapılmalıdır. Daha sonra sakral grafi, tomografi ve MR gibi görüntüleme tetkikleri, eğer sinir hasarı şüphesi varsa EMG, SEPP, MEPP gibi sinir ileti testleri istenmelidir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedavi şemasını çıkaracaktır. 

  Sinir hasarı olmayan sadece ağrı ve şişliğe neden olan kırıklar genellikle oturma minderi, sıcak uygulama, istirahat ile tedavi edilmektedir. İyileşme süreci 3-6 ay arasında olmaktadır. Fakat hastada bacaklarda güçsüzlük, hissizlik, idrar ve büyük abdest sorunları varsa tedavi cerrahidir. Birçok beyin cerrahı Ankara iline sakrum kırığı hastalarını yönlendirmektedir. Ankara beyin cerrahi camiasında sakrum kırığı tedavisi yapan hekimler bulunmaktadır. 

  Sizde de sakrum kırığı mevcutsa adresiniz sakrum kırıkları konusunda deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder