12 Ağustos 2020 Çarşamba

Glioblastoma Multiforme Nedir? Hangi Semptomlara Neden Olur? Tedavi Yöntemi ve Hangi Doktora Başvurmalı?

Glioblastoma Multiforme Nedir? Hangi Semptomlara Neden Olur? Tedavi Yöntemi ve Hangi Doktora Başvurmalı?


  Glioblastome multiforme (GBM) beyindeki glial hücrelerden köken alan kötü huylu bir tümör tipidir. En sık gözlenen beyin tümörü olup, genellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkar. Vücutta başka bir organa yayılım göstermez fakat çok hızlı bir büyüme paternine sahiptir, 3-6 ay arasında hastada belirgin semptomlara neden olmaktadır. Nedeni bazı genetik faktörlere bağlansa da hala araştırılmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.

  Hastalarda baş ağrısı, görme bozuklukları, duyma bozuklukları, bazı uzuvlarda güç kaybı, nöbet, konuşma bozuklukları, bilinç kaybı gibi semptomlara neden olabilir. Hayati risk taşıyan ciddi bir hastalıktır. Bu semptomlar gözlendiğinde vakit kaybetmeden bir beyin cerrahına başvurmalısınız.

  GBM kötü huylu sınırları belirsiz, beyinde oldukça ciddi ödem tablosuna neden olan bir tümör tipidir. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi yapan, en iyi fıtığı ameliyatı yapan, en iyi bel fıtığı ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak GBM tedavisi için de en iyi beyin tümörü ameliyatı ve en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahları araştırmalıyız.

  Doktorunuz öncelikle şikayetlerinizi dinleyecek ve tam bir fizik muayene yapacaktır. Sonrasında beyin tomografisi, damar içi kontrast madde verilerek çekilen MR, spektro MR, EEG, kan parametreleri gibi tetkikler istenecektir. Bu tetkiklerin sonucuna göre tanı ve tedavi  şekillenecektir.



  GBM için kesin tedavi ameliyat ve sonrasında radyoterapi olarak bilinmektedir. Çok riskli bir ameliyat olup deneyimli ellerde yapılması halinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Sonrasında hastaları yoğun bakım tedavisi bekler. Unutulmaması gereken oldukça kötü huylu bir tümördür, en iyi beyin cerrahı ya da en iyi yoğun bakım tedavisi olsa dahi hastalar kötüye gitme ihtimali taşır.

  Ankara beyin cerrahi camiasında GBM ameliyatı yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara iline GBM hastalarını sevk etmektedir. Ameliyat sonrası radyoterapi görecek hastalar da yine gelişmiş teknoloji sayesinde Ankara ilinde tedavi edilebilmektedir.

  Sizde de GBM şüphesi varsa adresiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder