20 Temmuz 2020 Pazartesi

Subdural kanama nedir? Hangi nedenlere bağlı olur? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?


Subdural kanama nedir? Hangi nedenlere bağlı olur? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmak gerekir?

  Subdural mesafe beyinin en üst zarı olan dura mater altında olan aralıktır. Subdural kanama ise bu aralıkta meydana gelen kanamalara denir. Üç tipi bulunmaktadır, bunlar akut (erken), subakut (erken-geç arası), kronik (geç) subdural kanamadır. Genellikle trafik kazası, iş kazası, yüksekten düşme, kafaya alınan darbeler gibi travma sonucu olmakla birlikte kanama bozuklukları, kan sulandırıcı kullanımı, bazı beyin tümörleri, damar zedelenmeleri sonucu da ortaya çıkabilir. Genellikle venöz (toplar damar) kanamalardır. En sık kanayan toplar damar ise köprü venleri adı verilen damarlardır.

  Subdural kanama sonucu başvuran hasta için mutlaka bir beyin cerrahı görüşü alınmalıdır. Doktorunuz tam bir fizik muayene yapacak ve bazı tetkikler isteyecektir. Bu tetkikler arasında beyin tomografisi, beyin tomografik anjiografisi, kan tetkikleri, beyin MR’ ı vardır. Bu tetkiklerin sonuçlarını en iyi beyin cerrahı değerlendirerek subdural kanamanın hangi evrede olduğu (akut, subakut, kronik), başka bir patolojini eşlik edip etmediği (kafatası kırığı, beyin tümörü, baloncuk, vs.) ve ameliyat gerekip gerekmediği konusunda sizi bilgilendirecektir.

  Bu hastalar sadece baş ağrısı şikayetiyle tüm fonksiyonları normal olarak başvurabildiği gibi, bilinci kapalı ve koma halinde de getirilebilirler. Subdural kanama hastanın sakat kalmasına veya ölmesine neden olabilecek kadar ciddi bir kanamadır. Subdural kanamalı hastalar yoğun bakım yatağına alınmalı, takip ve tedavisi burada yapılmalıdır.

  Subdural kanamanın boyutu fazla değilse, kişinin nörolojik fonksiyonlarında bozukluğa sebep olmamışsa takip edilebilir. Fakat bazı hastalar ameliyat edilmektedir. Bir beyin ameliyatı olan subdural kanama cerrahisi kafatasına açılan delikten dura mater kesilerek kanamanın kateter yardımıyla tek delikten boşaltılması veya kafatası beyin tümörü ameliyatı yapılır gibi kapak gibi kaldırılarak dura mater tam açılıp kanamanın boşaltılması esasına dayanır. Hangi tekniğin kullanılacağına kanamanın boyutuna, akut- kronik oluşuna, hastanın koma puanına göre karar verilir.

  Beyinde olduğu gibi omurilikte de dura mater bulunmaktadır. Burada da dura mater altına kanama yani subdural kanama görülebilir. Genelde travma, tümör veya damarsal patolojilere (AVM gibi) bağlı gelişir. Nadiren de olsa bel fıtğı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı sonrası görülebilir. Omurilikteki tedavisi beyindeki ile benzerdir. Yani kanama boyutu ufaksa takip, omurilik basısı varsa ameliyattır.

  Bir beyin cerrahı Ankara ilinde çalışıyorsa bu tip kanamalarla çok sık karşılaşır. Ankara beyin cerrahisi kliniklerinde gerek takip gerekse ameliyat açısından ihtiyaç duyulan ekipmanlar bulunmaktadır. Subdural kanama doğru ve tecrübeli kişilerce tedavi edildiğinde sonuçları yüz güldürücüdür. İyi bir tedavi sonrası hastalar hiçbir sekel kalmadan taburcu edilebilmektedir.

  Subdural kanama için tercihiniz doğru ve deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder