7 Şubat 2022 Pazartesi

Dahiliye'de 10 Yeni Bilgi

 

                                                                                                                    Prof. Dr. Burçak Kayhan


1- Covid-19 da gerçek koruyucu antikor (savunma hücre) titresi  tam olarak bilinmemektedir. Fakat çalışmalar normal Covide karşı 1/400 titrenin koruyucu olduğunu, delta varyantındada  1/100’ ün ancak koruyuculuksağladığı gözlemlenmiştir. 

2- Oyun amaçlı takılan sanal gerçeklik gözlükleri görme bozukluğu olan çocuklarda faydalı olduğu gözlemlenmiştir. 

3- ABD ‘de  5-11 yaş grubu için Phizer-Biontech Covid-19 aşısı hazırlanmaktadır. Böylece bu aşı çocuklara uygun üretilmiş olacaktır. 

4- Hemodiyaliz hastalarında florakinolan grubu antibiyotikler aşırı kilolu hastalarda ani kalp krizine bağlı ölüme sebep olmaktadır. 

5- Obezite de Liroglutid  (Saxenda) tedavisi kullanım kolaylığı sebebiyle  ciddi kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. 

6- Obezite de endoskopla yapılan mide botoxu tedavisi endosonograf aracılığıyla yapıldığında başarı belirgin düzeyde artmaktadır. 

7- Sebebi belli olmayan makat kaşıntılarında intradermal yapılan metilen mavisi sinir blokajı yoluyla kaşıntıyı durdurmaktadır. 

8- Menapoz sonrasında kadınlarda iç organ çevresi  yağlanmalar ırklara göre değişmektedir; Menapozda japon ve beyazlarda kardiometabolik riski artıran iç organ yağlanması artarken, zencilerde azalmaktadır.

9- Erken meme kanserinde CDK  4/6’nın engellenmesi kanser aleyhine fayda göstermektedir.

10- Musse endoskopik reflü  tedavileri sayesinde ağızdan girilerek ciltte delik açmadan yapılabilir bir endoskopik tedavidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder