8 Ekim 2021 Cuma

İç Hastalıklarında 10 Yeni Bilgi

 

                                                                                                                Prof. Dr. Burçak Kayhan

1- Son yapılan bir çalışmaya göre yeni diabet tanısı alanlarda 3 yıl içinde pankreas kanser gelişimi diğer topluma göre daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu sebeple 50 yaş üstü diabet tanısı alanlarda pankreas yönünden tanı sonrası ilk 3 yıl incelenmeleri önemlidir. 

2- Kolorektal kanser tanısı almış olanlarda kahve tüketimi alanların yaşam ömürlerinin daha fazla olduğu gösterilmiş iki adet prospektif çalışma mevcuttur. Kahvenin antioksidan yapısının etkin olduğu düşünülmektedir. 

3- 65 yaş üstünde vücudun yaşlanmasına bağlı olarak kişilerde gaz ve/veya dışkı kaçırma olabilmektedir. Bunun ana sebebi anal sfinkterin gevşemesidir. Bu özellikle kadınlarda daha sık ve erken görülmektedir. Bununda başlıca nedeni arasında doğum öyküsü önde gelmektedir. 50 yaş üstü lifli beslenme alışkanlığı geliştirenlerde dışkı kaçırma riski ileri yaşlarda daha belirgin olarak azalmaktadır. 

4- Sigara içim süresi arttıkça pankreas kanser riski de o derece artmaktadır. 

5- Sirozlu hastalar yoğun bakımda yattıklarında hastane enfeksiyonlarına daha yatkın olmaktadır. 

6- Almanya’da yapılan bir çalışmaya göre sürekli kalça ağrısı şikayeti olanların yaşlı, obez ve depresif olduğu bulunmuştur. 

7- Alzheimer in biyolojik göstergeçleri olan laboratuvar verilerinin ırklara göre değişiklik gösterdiği tesbit edilmiştir. 

8- Yapılan geriye dönük bütün çalışmalar değerlendirildiğinde; diyetinde lifli gıda tüketenlerin hastalık riskleri daha düşük olmaktadır. Günlük lif tüketimi 25-29 gram arası olanlarda felç sonrası gelişen ölüm riski düşmektedir. 

9- Ülseratif kolit hastalığında sağlıklı insandan alınan ve tıbbi olarak hazırlanan dışkı naklinin başarısı gösterilmiştir. 

10- Emzirme süresi daha uzun olan annelerde yağlı karaciğer gelişim riski azalmaktadır. 6 aydan uzun emziren annelerin 2 ay süresince emzirenlere göre daha az karaciğer yağlanması olduğu gösterilmiştir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder