11 Eylül 2021 Cumartesi

Subaraknoid kanama nedir? Hangi nedenlere bağlı olur? Ne zaman ameliyat edilir? Hangi doktora başvurmak gerekir?

                                                                                                                Prof.Dr. Semih Keskil 

    Subaraknoid kanama (SAK) beyinin 3 zarından biri olan araknoid mater altına olan kanamadır. Beyini bir örümcek ağı gibi sararak yaygın kanamaya neden olabilir. Nedenleri arasında kafaya alınan darbeler (travma), beyin baloncuk (anevrizma) kanamaları, beyin damar yumağı (AVM, arterio venöz malformasyon) kanamaları, damar yırtılmaları (diseksiyon), kanama parametrelerinde bozukluklar, tümör içi kanamalar ve sebebi bilinmeyen SAK olarak sıralanabilir. En sık 50-60 yaşlarında görülür, SAK olgularının %30’ u uykudayken meydana gelir. En sık ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür, En sık başvuru nedeni hayatındaki en şiddetli baş ağrısıdır. Risk faktörleri yüksek tansiyon, sigara ve alkol bağımlılığı, doğum kontrol hapları, gebelik ve doğum, ileri yaş ve ailesel faktörlerdir. 

    Başvuru esnasında %97 hastada başağrısı mevcuttur ve hasta “hayatımdaki en şiddetli ağrı” olarak tarifler. Bunun dışında ense sertliği, tansiyon yüksekliği, biliç bozukluğu, bazı uzuvlarda işlev kaybı, koma bulguları da başvuru esnasında görülebilir. 

    SAK beyin cerrahı tarafından takip edilen bir hastalıktır. Hastaya beyin tomografisi, beyin tomografik anjiorgafi, kasıktan girilerek beyin damarlarına yapılan anjiografi, beyin MR’ ı, EKG gibi tetkikler yapılır. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tanı ve tedavi hakkında karar verir. Eğer SAK; anevrizma, AVM veya tümör kanaması gibi nedenlere bağlı geliştiyse genellikle ameliyat edilir. Bu durumlar dışında genelde SAK hastasına yoğun bakım yatağı ayarlanarak takip uygulanır. 

    Anevrizma, AVM, beyin tümörü ameliyatı veya özet olarak beyin ameliyatı; bel fıtığı ameliyatı ve boyun fıtığı ameliyatı ile kıyaslandığında çok daha riskli ve zor ameliyatlardır. Deneyimli ellerde yapıldığı takdirde ise sonuçları yüz güldürücüdür. 

    Beyin cerrahisi Ankara ilinde oldukça gelişmiş olup bu tip ameliyatların yapıldığı merkezler bulunmaktadır. Ankara beyin cerrahi camiasında anevrizma, AVM ve beyin tümörü tedavileri açısından ülke ortalamasının üzerinde hizmet verilmektedir. 

    Subaraknoid kanamalı hastada anevrizma, AVM, tümör gibi patolojiler düşünüldüğünde adresiniz bu konularda yıllarca sayısız ameliyat yapmış deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder