9 Nisan 2021 Cuma

İç Hastalıklarında 10 Bilgi


                                                                                                                Prof. Dr. Burçak Kayhan

1- Günümüzde siroz tanısı için altın standart olan karaciğer biopsisi, yerini ilerleyen teknolojik gelişmeler nedeniyle görüntüleme yöntemlerinden, elastografi, MRI, USG elastografi vb, bırakmak üzeredir.

2- Hastalar zor dışkılama sonrası makatlarında başlayan ağrıları sıklıkjla hemoroid (basur) le karıştırmaktadır. Esas nedense anal fissür (çatlak) dür. Bunların tedavileri tamamen farklıdır.

3- Ağızınızda sıklıkla balon şeklinde yaralar oluşuyor ve bu yutma güçlüğü yaratıyorsa, biran önce dilinizin değerlendirmesini bir Gastroenterelog, KBB veya Dermatoloji  uzmanından isteyiniz. Zira pemfigus tanısı buradan alınacxak biopsiyle konulacaktır.

4- Kinoa, 2010 lu yıllarda dünya sağlık örgütü tarafından yılın sağlıklı yiyeceği seçilen bir latin baklagilidir. Kinoa diabet hastalığına çok faydalı olmakta, insülini arttırmaktadır. Bu sebeple kinoa diabetli hastalara özellikle önerilmektedir.

5- Covis 19 çocuklarda multisistem inflamatuar sendromu anlamına gelen MIS-C hastalığını oluşturmaktadır. Adolesanlarda covid, %25 oranında nörolojik kalıcı yeni arızalara sebep olmaktadır.

6- Covid 19 sırasındaki ishal yüsek virüs miktarının vucutta olduğunu göstermektedir. Bu ishal covid’in sindirim sistemi hücrerelerindeki  epiteldeki ACE-2 reseptörlerini etkileyerek ortaya çıkar.

7- Covid hastalarında diare, bulantı ve iştahsızlık ön plandaysa kısa dönemde ölüm riskinin, diğer Covid hastalarına göre daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

8- Covid 19 pandemisi sırasında özellikle genç adolesanlarda ciddi yeme bozuklukları gelişebilir.

9- Günümüzde bir iğneyle, %10 kilo kaybı ve iştah kaybı sağlanabilmektedir. Obesitede saxenda gerçek bir umudun başlangıcı olduğu düşünülmektedir.

10- Romatoid artritli hastalarda myocard enfarktüsü geçirenlerin ölüm risklerinin toplumun aynı yaş grubunda enfarktüs geçirenlere göre daha fzla olduğu saptanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder