30 Aralık 2020 Çarşamba

Tıpta 10 Yeni Bilgi : Ekim 2019 Bülteni

Tıpta 10 Yeni Bilgi 


                                                                        Prof. Dr. Burçak Kayhan



1)Amerika'lı Nörologların yaptıkları son çalışmaya göre; genç erişkinlik döneminde gelişen ekonomik problemlerin kişi beyninde ileri dönemde kalıcı hasar yarattığı gösterilmiştir. 

2)Kolestrol ilaçlarından Simvastatin yağlı karaciğer sonrası gelişen sirozlarda düşük dozlarda kullanılması 20 mg gibi gerekmektedir. Tedavi dozu olan 40 mg da kullanılırsa bir çok yan etki gelişebilmektedir.

3)Bipolar Affektif Bozukluğu olanlarda ileri yaşlarda genel toplumla kıyaslandığında, Parkinson gelişme riskinin daha fazla olduğu gösterilmiştir. 

4)Kolestrol tedavisinde statin kullanan erkeklerde, ileri yaşta prostat kanser gelişim riski daha düşük olmaktadır.  

5)Doğum sırasında bebekle anne arasındaki bağlantıyı sağlayan göbek bağı veya plesantanın saklandığı takdirde ilerde çocuklar için kök hücre kaynağı olabileceği saptanmıştır.

6)Reflü tedavisinde regürjitasyonu fazla olanlarda MUSE( Medıgus Ultrasonic Surgical Endostoplar) tedavisi ile ağızdan girilerek vücutta herhangi bir yeni delik açılmadan, reflünün cerrahi tedavisi yapılabilmektedir. Bu sayede hastanın hastanede kalış süresi 1 güne inmiştir.

7)Kapsül Endoskopi’nin özafagus ve kolon hastalıkları için ayrı ayrı tipleri bulunmaktadır. Bu sayede endoskopiden korkan hastalara kolay bir çözüm oluşturulmuştur. 

8)AIDS hastalığının etmeni HIV virüsü ve siroz etmeni olan HBV(Hepatit B) virüslerinin tüm dünyada birlikteliklerinin 2.6 milyon olduğu saptanmıştır. Bunun en önemli nedeninin uyuşturucu ve kontrolsüz sex olduğu düşünülmektedir.

9)Deve dikeninin karaciğer koruyucu etkisi laboratuvar şartlarında ispatlanmış olması karaciğer hastalarına umut ışığı oldu.

10)Günümüzde karaciğer kanserinin de en sık sebebinin yağlı karaciğer olduğu bilinmektedir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder