28 Aralık 2020 Pazartesi

Odontoid kırığı nedir? Anatomik olarak ne gibi öneme sahiptir? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmalıyım?

 

Odontoid kırığı nedir? Anatomik olarak ne gibi öneme sahiptir? Tedavisi nasıl yapılır? Hangi doktora başvurmalıyım?

                                                                                       Prof.Dr. Semih Keskil 

   Axis adı verilen ikinci boyun omurga kemiğinin diş şeklinde yukarı doğru uzanan çıkıntısına odontoid çıkıntı denir. Bu bölgede olan kırıklara ise odontoid kırıkları adı verilir. Anatomik olarak beyin sapına yakın olduğundan bu kırıklar hayati öneme sahiptir. Ayrıca omuriliğin beslenmesi fazla bölgeleri yine odontoid çıkıntı ile komşudur. Hemen her zaman bir travma sonrası meydana gelir. En çok trafik kazaları ve yüksekten düşme sonucu olmakla birlikte intihar için kendini asan kişilerde de bu kemik kırılır. Bu kırık sonrası boyun ağrısı, boyundan aşağı felç, vücut bit yarısında felç, spinal şok, ani solunum durması, ani kalp durması gibi semptomlar olabilir. Bu sebeple oldukça ciddi kırıklardır. Üç tipi vardır. Kırığın derecesine göre semptomlar değişir. Odontoid kırıklarının tedavisini beyin cerrahları yapmaktadır.


  Bu tip kırıkların ameliyatı ehil ellerde yapıldığı takdirde sonuçları oldukça yüz güldürücü olmaktadır. Nasıl ki hastalığımıza göre en iyi bel ağrısı tedavisi, en iyi fıtığı ameliyatı, en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı veya en iyi beyin ameliyatı yapan cerrahı arıyorsak odontoid kırıklarında da bu ameliyatı iyi yapan cerrahları araştırmalıyız.
  Öncelikle hasta tam bir fizik muayeneden geçirilmeli ve boyun röntgen grafileri, boyun tomografileri, boyun ve beyin MR’ları çekilmelidir. Odontoid kırık saptandığından ağız açarak çekilen ve öne-arkaya hafif hareket verilerek çekilen röntgen grafileri tedaviye karar vermede faydalıdır. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedavinizi şekillendirecektir.
   Eğer hastanın kırığı stabil (sabit) kırık ise halo veya Somi adı verilen boynu sabitlemeye yarayan ortezler kullanılır. Fakat kırık instabil (hareketli) kırık ise veya omurilik basısı mevcutsa tedavi şekli ameliyattır. Boyun ön bölgesinden ya da boyun arkasından girilerek kırık titanyum vida ile sabitlenir. Bazı kırıklarda hem önden hem arkadan vida göndermek bile gerekebilir. Eğer hastalarda nörolojik bulgular varsa yoğun bakıma alınarak takip edilir. Odontoid kırık ameliyatları her merkezde yapılmayan, riskli ve deneyim gerektiren ameliyatlardır.

  Ankara beyin cerrahi camiasında odontoid kırığı tedavisi yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara ilinde en iyi yoğun bakım ve en iyi ameliyathane koşullarına sahip olarak çalışmaktadır.

   Sizde veya yakınınızda odontoid kırığı mevcutsa adresiniz deneyimli ve doğru bir beyin cerrahı olmalı…
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder