22 Temmuz 2021 Perşembe

Karpal Tünel Sendromu nedir? Nasıl meydana gelir? Tedavisi nasıldır? Hangi durumlarda ameliyat gerekir? Ameliyatı riskli midir? Kim tarafından ve nasıl yapılır?

                                                                                                                        Prof.Dr. Semih Keskil 


    ‘Karpal tünel’; el bileğinin derin kısmında bulunan, kemik ve yumuşak dokuların oluşturduğu bir kanal olup içerisinden elin ilk 3 parmağına uzanıp dallar vererek eldeki bazı kasların çalışmasını ve bu bölgenin duyusunun alınmasını  sağlayan ‘median sinir’ geçer. Elin zorlayıcı, tekrarlayıcı kullanımı, bu bölgedeki kırıklar, gebelik, bazı metabolik hastalıklar median sinirin bu kanalın içerisinde sıkışmasına sebep olabilir. ‘Karpal Tünel sendromu’ ise;  median sinirin sıkışması sonucu, özellikle baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakta uyuşma, zaman zaman kola da yayılabilen ve özellikle geceleri daha da şiddetlenerek hastayı uykusundan uyandıran elde ve parmaklarda ağrı, kramp, elektrik çarpması hissi gibi şikayetlerin oluşması, ilerlemesi halinde avuç içerisindeki kasların erimesine, hatta elde ve parmaklarda güç kaybına sebep olabilen bir hastalıktır. Sosyal yaşamı önemli ölçüde etkilediği gibi önemli derecede iş gücü kayıplarına da sebep olur. Karpal tünel ameliyatı, beyin cerrahisi uzmanlarınca yapılmakta olup bazı merkezlerde Ortopedistlerce de yapılmaktadır. 

    Mevcut şikayetlerle başvuran hasta, ayrıntılı bir fizik muayeneden geçirilir, bazen boyun fıtığı ile karıştırılabilmesi sebebiyle bu sendromun teşhisine yönelik özel muayene testleri yapılır. Karpal tünel sendromu olduğu düşünülen hastaya; Elektromyolografi (EMG) testi uygulanarak tanısı doğrulanır. Hafif derecede olan, ileri derecede şikayetler oluşturmayan durumlarda ağrıyı ve uyuşukluğu azaltmaya yönelik ilaçlar, el-bilek ateli tedavileri uygulanır, dikkat edilmesi gereken konularda hasta eğitimi verilir. Şikayetleri ileri derecede olan  veya ilaç tedavisine rağmen şiddetlenen,  EMG testi ile de ağır derecede karpal tünel sendromu olduğu teyit edilen hastalara ise cerrahi tedavi uygulanır. 

    Ameliyatında; hasta uyutulmadan, şikayeti olan taraftaki el bileğine yapılacak lokal anestezi sonrasında, yaklaşık 1 cm.lik kesi alanından girilerek, median sinirin üzerinde bulunan ve  sıkışmasına sebep olan yumuşak doku kesilerek sinir üzerindeki baskı kaldırılır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta aynı gün taburcu edilir. İlk zamanlar elini çok zorlamamak kaydıyla hemen normal yaşamına dönebilir. 

    En iyi beyin tümörü ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı ya da en iyi bel fıtığı ameliyatı için nasıl ki en iyi beyin cerrahını arıyorsak, sinir dokusu etrafında çalışılacağından bu ameliyatın bir beyin cerrahı tarafından yapılması oluşabilecek komplikasyonlara müdahale açısından daha avantajlıdır. 

    Başkent Ankara, bu işlemi en iyi ameliyathane şartlarına sahip merkezlerde gerçekleştirebilecek, tecrübeli beyin cerrahlarına sahiptir.  

    Bahsi geçen hastalık sizde de mevcutsa gereksiz yere ağrı  çekmek yerine; genel anestezi risklerinin hiç olmadığı birkaç dakikalık bu ameliyatla hayata kaldığınız yerden gülümseyerek devam etmek için hemen şimdi kalkıp iyi bir beyin cerrahına gidin.

  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder