30 Ağustos 2019 Cuma

Kafatası kırıklarına yaklaşım nasıl olmalı? Kafatası neden kırılır, bu kırıklar ne gibi riskleri barındırır? Tedavisi nasıl yapılır?



Kafatası kırıklarına yaklaşım nasıl olmalı? Kafatası neden kırılır, bu kırıklar ne gibi riskleri barındırır? Tedavisi nasıl yapılır?


Kafatası beyin etrafını sararak koruyan vücudun en sert kemiklerinden biridir. Yeni doğan döneminde bıngıldaklar açık olup zamanla kapanarak erişkin zamana gelindiğinde  son şeklini alır. Kafatasında oluşan kırıklar hemen her zaman bir travmaya bağlı olur. Bu nedenler arasında trafik kazaları, düşme, başın sert zemine çarpması, ateşli silah yaralanmaları, darp edilme gibi durumlar yer almaktadır.

            Kafatasında kırık olan bir kişide gördüğümüz semptomlar arasında kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, göz çevrelerinde morarma (rakun gözü bulgusu), kafada şekil bozukluğu, bilinç kaybı, epileptik nöbet, koma bulunmaktadır. Bu hastalarda ölüm riski de yüksektir. Peki tedaviyi hangi doktor yapar? Kafatası kırığı olan hastalara müdahaleyi beyin cerrahı yapar.

            Öncelikle olayın oluş biçimi bilinci açıksa hastadan veya olayı gören kişilerden öğrenilmeli, sonra hasta büyük bir travma aldığından tüm vücut ve sistemleri detaylı olarak muayene edilmelidir. Hastaya kafa grafileri, beyin bilgisayarlı tomografi mutlaka yapılmalıdır. Kafatası kırıklarına çoğu zaman beyin kanamasının ve boyun omurgasında kırıkların eşlik ettiği unutulmamalı ve eşlik eden diğer lezyonlar için beyin MR, boyun tomografisi, boyun MR’ ı da çekilmelidir. Tüm bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedavi şekillenir.

            Kafatasında kırık olan hastalarda kırığın durumuna göre yani kırık beyin zarına zarar vermiş mi, beyin kanaması eşlik ediyor mu, kırık kendi boyunun iki katı kadar çökmüş mü gibi soruların yanıtları değerlendirilmelidir. Çünkü bu hastalar ameliyata ne kadar hızlı alınırsa hastanın ölüm ve sakatlık riski de o kadar azalır.

            Kafatası kırkları beyin dokusuna yakınlık nedeniyle oldukça ciddi yaralanmalardır. Bu tip kırıklarda insan hayatı kurtulsa bile ameliyat sonrası şekil bozuklukları olabilmektedir. Bunun için bu hastaları doğru ve deneyimli bir beyin cerrahına emanet etmek ameliyat sonrası komplikasyon görülme olasılığını düşürecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder