30 Ağustos 2019 Cuma

Kafada lipom (yağ bezesi) neden oluşur? Riskleri nelerdir, tedavisi için hangi doktora başvurmak gerekir?




Kafada lipom (yağ bezesi) neden oluşur? Riskleri nelerdir, tedavisi için hangi doktora başvurmak gerekir?


Halk arasında yağ bezesi olarak bilinen lipomlar vücuttaki yağ hücrelerinin aşırı büyüme göstermesi sonucu oluşan kitlelerdir. Bir kanser değildir. Nedeni yıllardır araştırılmasına rağmen hala kesin sebebi ortaya konulamamıştır. Fakat bazı sendromlarda, ailesel yatkınlığı olanlarda daha sık gözlendiği saptanmıştır. Her yüz kişiden birinde görülen iyi huylu lezyonlardır. Genellikle yumuşak, ele gelen, bastırınca ağrı yapmayan ve hareketli lezyonlardır. Bazen kafa derisi altından geçen bazı sinirlere bası yaparak baş ağrısı nedeni olabilir.

            Kafada çıkan lipomlar saçlı deri içinde kalmasına rağmen hastaları rahatsız etmekte, bir kitle lezyonu varlığı şüphesi kişileri doktora başvurma gerekliliğini hissettirmektedir. Bu konuda haklılar çünkü, bazen basit bir yağ bezesi gibi düşünülen lezyonların altından kötü huylu deri kanserleri, tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon çıkabildiği gibi, bazen bir beyin tümörü kafatasını eritip kendini lipom gibi gösterebilmektedir. Bu sebeple kafada ele gelen lezyonlarda yapmanız gereken bir beyin cerrahı randevusu almaktır.
 
            Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra detaylı muayeneyle lezyonun sınırlarını ve tipini anlamaya çalışacaktır. Daha sonra bölgesel ultrason, bilgisayarlı tomografi ve beyin MR’ı isteyebilir. Bu tetkiklerin sonucunu yine en iyi beyin cerrahı değerlendirecek ve tedavinizi yapacaktır.

            Basit lipomlarda çoğu zaman ameliyat gerekmez fakat lezyon ağrılı ise, hızlı büyüyorsa, birden çoksa, doktorunuz lezyonun tipinden şüphelendiyse ameliyat edilmelidir. Ameliyatı beyin cerrahı tarafından yapılmakta olup hastalara genel anestezi verilmeden bölgesel (lokal) anestezi ile dakikalar içinde yapılmaktadır. Çıkan kitle patolojiye gönderilip kesin tanısı bu yolla konmaktadır.

            Tabi lezyonun çıkarılmasının yanı sıra kozmetik açıdan da daha konforlu bir ameliyat için deneyimli bir beyin cerrahı tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder