22 Temmuz 2020 Çarşamba

İç Hastalıklardan 10 Öğretici Bilgi



                                      İç Hastalıklardan 10 Öğretici Bilgi  

                                                                                      Prof. Dr. Burçak Kayhan 




1- Lokman hekim ilaçlarının da tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavilerinin içinde yer aldığı günümüze, tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavilerinin doğal ve zararsız olduğu, hastalar ve genel halk arasında yaygın bir yanlış anlama vardır. Bu ürünler karaciğer, böbrek ve hatta kalp için kısa dönemde ciddi toksisite oluşturabilmekte ve bunları kullanan kişilerde organ yetmezliğine bağlı transplantasyon gerekebilmektedir. Bu sebeple tıbbi görüş alınmadan bu tür bitkisel tedavilerin kullanılmaması halk sağlığı açısından önemlidir.

2- Akupunktur Romatoid artritli hastalarda etkili bulunmamıştır.

3- Balneoterapi çamur ve/veya kaplıca tedavisidir. Romatoid artrit, psoriatik artrit ve osteoartrit tedavisinde hasta yönünden pozitif etki gösterdiğine dair çalışmalar mevcuttur.

4- Anoreksia nevroza genellikle genç yetişkin yıllarında başlar. Hastaların %90’ı kadındır. Normal vücut ağırlığının %15’inin de altında olması, bozulmuş vücut şekli , kilo almaktan korkmak ve besin alımı üzerinde kontrolün kaybedilmiş olması, kadınlarda ardışık üç manstrüel kanamanın yokluğuyla tanı konur. Nedeni bilinmemekle birlikte çoklu endokrinolojik anomaliler mevcuttur. Psikiyatri ve gastroenterolog desteğine ihtiyaç duyarlar.

5- Probiyotik yoğurtlar ve kefirin, mide yakınmaları azalttığına ve gastrik mukus miktarını arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur.

6- Serbest oksijen radikalleri canlı vücutta her türlü toksisiteye ve kansere yol açabilmektedir. C, A ve E vitaminlerinin oluşturduğu antioksidan etki bu riski minimalize etmekte olduğu düşünülmektedir.

7- Bitkisel kökenli el yapımı ilaçların bir eczacı kontrolünde sağlık amaçlı olarak ilaca dönüştürülmesine ve yapılan tedaviye Fitoterapi denmektedir.

8- Siyah ve kırmızı üzümlerin içindeki prolifenol ve resveratrol antiinflamatuar, antikanser, kalp koruyucu ve sinir koruyucu etki göstermektedir.

9- Bacopa  monnieri indian (Brokmi) entelektüel fonksiyonları geliştiren bir bitkidir.

10- Yeşilçay, propolis ve sarımsak antibakteriyel etkiye sahiptirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder