12 Haziran 2019 Çarşamba

Tıp Haberleri - Tıp Dünyasından 10 Güncel Haber




Tıp Haberleri 

Prof. Dr. Burçak Kayhan


1-Hepatit B ve Hepatit C hastaları tedavi olmadıkları taktirde, Hepatit B taşıyıcılarıyla beraber karaciğerlerinde kanser gelişme riskine sahip oluyorlar. Geriye dönük gözlem ve yapılan son çalışmalarla kalp veya diğer nedenlerle Asprin kullanan hepatit B ve C li hasta ve/veya taşıyıcılarda karaciğer kanser gelişiminin daha az sıklıkta görüldüğü gözlemlenmiştir.

2-Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığına sahip şişman ve şişman olmayanların bağırsaklarındaki mikrobiyotanın farklı olduğu gözlemlendi.Bu sebeple kilo boy endeksi göz önüne alınarak alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığına sahip hastalara probiyotik tedavilerinde içerik olarak seçici davranmak gerektiği ortaya çıkmıştır.

3-Dünya sağlık örgütüne göre 2045 yılında dünya yüzeyinde tüberküloz hastalığının kalmaması hedeflenmektedir.

4-Yeni bilgiler ince barsak ve barsaklarımızda yaşayan bize faydalı bakterilerin geleceğimizi sağlık yönünden belirlediği ortaya çıkmıştır. Bu bakterilerin oluşumunda dolayısıyla sağlık geleceğimizde bu bakterilerin hangi bakterilerden oluşacağını belirleyen belli başlı çevresel faktörler; stres, anne sütü alıp almadığımız, süt ürünleriyle beslenimimiz ve çocukluk zamanında kullanılan ilaçlar belirleyici olmaktadır.

5-Düzenli egzersizin kolon kanserinin azalttığı gösterilmiştir.

6-Sigara içmek kolon kanser riskini belirgin olarak arttırmaktadır.

7-Alkol tüketiminin doza bağlı olmak şartıyla kolon kanserini artırdığı bilinmektedir.

8-Meme implantasyonu sonrası implant materyaline bağlı olarak meme implantasyonuyla ilgili anaplastik büyük hücreli lenfoma gelişebilmektedir.

9-Son yapılan çalışmalarda nazal oksitosin sprey sıkımıyla obesitenin beyin yoluyla kontrol edildiği ve kilo verilebildiği gösterilmiştir.

10-İkinci derece hemoroidde infrared tedavisiyle hasta acı vermeden toplam üç seansta hemoroidlerinden kurtarıldığı gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder